кадър: БНТНе купувай първото, което видиш. Важно е да прочетеш етикета

...
кадър: БНТНе купувай първото, което видиш. Важно е да прочетеш етикета
Коментари Харесай

Внимавайте с коледните играчки

кадър: Българска национална телевизия

Не купувай първото, което видиш. Важно е да прочетеш етикета и което не ти е ясно, да попиташ продавача.

Коледните изненади могат да бъдат освен приятни. Ето за какво инспекторите от Агенцията по метрологичен и механически контрол ревизират за рискови произведения. За седмица са тествани над 120 обекта в страната за продажба на играчки, светлинни гирлянди и пиротехника. При 20% от тестваните артикули има нарушавания.

Всяка четвърта от тестваните играчки на българския пазар от началото на годината има противоречие или е рискова - сочат данни на Метрологичната организация. Досега са иззети и унищожени над 140 типа играчки най-вече импорт от Китай.

" Инспекторите наблюдават за съществуване на маркировка, директива за приложимост на български език и оповестени вносител и производител. Ще се ревизира и за забележими несъответствия. При електрическите гирлянди очевидно противоречие, да вземем за пример, е дължината на кабела от щепсела до първия диод. А при играчките - за отделянето на дребни елементи, които биха довели при усвояване до задушаване на детето ", изясни Галя Бояджиева от дирекция " Надзор на пазара ".

Емил Йорданов е шеф на магазин за пиротехника в столицата. Твърди, че инспекциите не го тормозят, в противен случай - нужни са.

" В нашия отрасъл от години няма противозаконен импорт в България, само че към момента има противозаконни търговци, които оферират пиротехнически произведения без лиценз, което не е добре за сектора и за потребителите, и е добре да се ревизира ", счита той.

Въпреки, че има месец до коледните празници столичани към този момент прозорливо пазарят.

" Купих една пиробатерия, бенгалски огън и тръби за изстрелване на фойерверки. Винаги има терзания, само че като се внимава, всичко минава добре. Сам ще се оправя с пиротехниката за Нова година ", описа Владимир Алексиев.

Що се отнася до играчките, инспекторите вършат инспекции и по сигнали на родители. До момента не са открити играчки на пазара, които съдържат рискови субстанции.

Глобите за търговци, които продават неизправни играчки и светлинни гирлянди, са от 250 до 1000 лева

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР